Trykprøvning: 5 facts om den smarte test

trykprøvning

Vidste du, at en trykprøvning er helt afgørende for at sikre et sundt indeklima i en nybygget ejendom? Medmindre man er kendt med byggebranchen, så er trykprøvning og blowerdoor test sandsynligvis to fremmedord. Men fænomenet er faktisk slet ikke så svært at forstå. I dette blogindlæg vil jeg forsøge at give dig et overblik og forklare, hvorfor tæthed er så vigtigt i en bolig.

1.      Trykprøvning undersøger tætheden

En trykprøvning kaldes også en tæthedsprøvning, hvilket meget fint beskriver formålet med undersøgelsen. Det er nemlig at finde ud af, om boligen holder tæt. En del utætheder er nemlig så små, at de ikke kan ses, men det betyder ikke, at de ikke kan forvolde skade alligevel.

2.      Tæthed mindsker energiforbruget

Trykprøvning er ikke bare en smart fidus, der resulterer i ekstra udgifter. Det er nemlig rigtig vigtigt at sikre tætheden i en ejendom. Man sparer nemlig energi, når boligen holder tæt, og sparet energi er sparede penge. Faktisk kan man spare omkring 10 % på sin varmeregning, hvis boligens tæthed overholder kravene. På den måde er de ekstra udgifter til undersøgelsen nemt tjent hjem igen.

3.      Bevar et sundt indeklima

Utætte boliger resulterer ikke kun i trækgener og for høje varmeregninger. Fugtig luft kan nemlig trænge ind gennem utæthederne og danne fugtskader såsom skimmelsvamp. Dét er i den grad noget, enhver boligejer gerne vil undgå. Skimmelsanering er nemlig en dyr og omfattende proces.

4.      Testen har betydning for energimærket

En ejendoms energimærke siger noget om, hvor meget energi, den forbruger. Som antydet tidligere har boligens tæthed rigtig meget at sige i forhold til dette. Derfor er energimærkningen også afhængig af trykprøvningen. Jo tættere bolig, jo bedre energimærke – og jo større værdi.

5.      Forskellige former for trykprøvning

En tæthedsprøvning kan laves på flere forskellige måder. Hvis du læser om det på egen hånd, vil du også finde betegnelserne fortrykprøvning og blowerdoor test. En fortrykprøvning laves på et tidligt stadie og er en form for ekstra sikkerhed, der kan spare byggeriet for senere udbedring af tætheden. Det er dog stadig nødvendigt med en ”rigtig” trykprøvning senere hen. En blowerdoor test er en særlig udbygget test. Den giver meget præcise resultater og kan i mange tilfælde vise sig at være den bedste og (på længere sigt) billigste løsning for byggeriet.

Få lavet testen hos TE-Danmark

Har du brug for en ekspert til at lave tæthedsprøvning i dit byggeri? Så læs mere på hjemmesiden for Trykprøvning & Energimærkning Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *